1 2 3 4 5

Včeraj so v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje predstavili Plečnikov čaj in med ter repliko skodelice.

Po prvem bloku predavanj znotraj programa Plečnik 2.0, na katerem so nastopili arhitektka Maruša Zorec, krajinska arhitektka dr. Ana Kučan in arhitekt Boštjan Vuga, so člani društva Gallus Bartholomaeus iz Šentjerneja včeraj v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje okroglo obletnico Plečnikovega rojstva počastili še z obuditvijo drobca iz njegovega zasebnega življenja. Predsednik društva Stane Bregar mlajši je povedal, da to ni njihov prvi prispevek, povezan z arhitektom Jožetom Plečnikom, prav tako ne zadnji. Po Bregarjevi zaslugi replika Plečnikovega šentjernejskega petelina krasi mestno fontano, od leta 2007 pa je zbirka Muzeja za arhitekturo in oblikovanje bogatejša za set krožnikov, ki jih je Plečnik podaril svoji gospodinji Urški Luzar, po rodu iz Šentjerneja.

Zanj je skrbela do konca življenja

Prav tu se tudi začenja uvod v nastanek tako imenovanega Plečnikovega čaja. Člani društva so že pred nekaj leti začeli proučevati zapuščino Urške Luzar, ki pa se je iz svojega otroštva spominja tudi Stane Bregar. Njegova teta je namreč zanjo skrbela do njene smrti leta 1988.

Urška Luzar je Plečnikova gospodinja postala leta 1932 ter zanj skrbela do konca življenja leta 1957. Čeprav je bilo v oporoki menda zapisano, da ima tudi po smrti Plečnika pravico do bivanja na Karunovi ulici v Ljubljani, se je vrnila v Šentjernej, ker se oporoka ni našla,« pripoveduje sogovornik. Urška je v rodni kraj vzela tudi dediščino, ki ji je ostala po službovanju pri znanem mojstru. »Kamor koli je Plečnik odpotoval, se ji je oglasil vsaj z razglednico ali pismom, skoraj vedno ji prinesel tudi kakšno malenkost za kuhinjo, med drugim krožnike, skodelice, pribor in podobno. Leta 1935 je na jožefovo dobila tudi kuharsko knjigo, v kateri je mogoče prebrati posvetilo: Urški v spomin na 19. marec 1935,« je povedal Bregar.

Čaj – ključ do uganke visoke starosti?

V Urškini zbirki je tudi skodelica, v kateri je Plečniku po nedeljski maši, ko so se pri njem zbrali sosed Franc Saleški Finžgar, Matko Prelovšek in drugi pomembneži tistega časa, servirala čaj iz zelišč z domačega vrta v Trnovem. Po Bregarjevih besedah ta nedeljski čaj v izvirnem receptu poleg žajblja, mete, dobre misli, materine dušice in janeža vsebuje tudi brin in pelin, zato morajo zanj pri Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke še zaprositi za razvrstitev.

Ker v Urškinem receptu tudi ni bilo zapisano, kakšno mora biti razmerje med zelmi, je za sestavo čajne mešanice poskrbela mag. Veronika Bregar. Načrtujejo pripravo še ene mešanice z imenom Plečnikov presežni čaj, ki naj bi imel nekoliko spremenjeno razmerje med sestavinami oziroma večjo vsebnost mete. »Povezali smo že z ekološko kmetijo Barborič iz Šmarjete, kjer bodo spomladi začeli gojiti zelišča za Plečnikov čaj. Ko pridobimo še razvrstitev agencije za zdravila, bodo ljubiteljem tega toplega napitka na voljo tri različice.«

Na Plečnikovem vrtu

so brenčale čebele

S čajem so postregli že na sklepnem dogodku ob koncu Plečnikovega leta 2007, 50. obletnice njegove smrti. Za letošnjo obletnico Plečnikovega rojstva so vse skupaj še dopolnili. Zamislili so si tudi reprodukcijo skodelice, katere model so izdelali s pomočjo tridimenzionalnega skenerja in tridimenzionalnega modela, saj si niso upali izdelati kalupa z izvirno skodelico. »Za reprodukcijo je arhitektka Evita Lukež v Plečnikovi tipografiji izpisala Plečnikov čaj. Že prvotni skodelici je pripadalo keramično cedilo ter pokrovček, na katerega smo dodali motiv zelišča iz Finžgarjeve Makalonce iz leta 1944, ki jo je Plečnik slikovno opremil,« pojasnjuje Bregar.

Za sladkanje čaja so predvideli tudi med (čebalarstva Voglar iz Šmarjeških Toplic), saj so v čebelnjaku na Plečnikovem vrtu še do leta 1992 brenčale čebele. Zdaj pa je čebelnjak nekoliko zapuščen, zato nameravajo v kratkem podpisati namero o njegovi obnovi. V hiši se je ohranil originalen panj iz čebelnjaka, katerega replike naj bi po restavriranju znova napolnile čebelnjak. Želijo si naseliti tudi čebele, za katere bi skrbel čebelar Andrej Voglar.

»Mislim, da smo s Plečnikovim čajem razkrili še neko drugo dimenzijo Plečnikovega življenja. Čaj je že sam po sebi priložnost za pogovor ali razpravo, konec koncev pa sta morda tudi mojster in gospodinja dočakala častitljivih 85 oziroma 89 let po zaslugi uživanja tega napitka,« je sklenil besede Stane Bregar. Urška Luzar, Plečnikova gospodinja Iz takšne skodelice, le brez okrasja, je pil čaj Jože Plečnik Kje prodajajo Plečnikov čaj?

Za zdaj je čaj mogoče piti oziroma kupiti v čajnici Gallus na ljubljanskem Gallusovem nabrežju, kavarni na Nebotičniku, v Muzeju in galerijah mesta Ljubljana, kamor sodi tudi Plečnikova hiša, v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje ter na spletnem naslovu caj.plecnik@gmail.com. Razširiti ga nameravajo tudi na druga prodajna mesta.

Vir: www.delo.si