1 2 3 4 5

Ljubljana – Čeprav bo uradna predstavitev Plečnikovega čaja in Plečnikove skodelice za čaj ob 140-letnici rojstva Jožeta Plečnika 26. januarja v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na gradu Fužine, so se člani društva Gallus Bartholomaeus iz Šentjerneja odločili, da ga že danes odnesejo v slovenski parlament. Ob 12. uri bodo vsebino Plečnikovega čaja izročili vsem poslanskim skupinam, predsedniku DZ in predsedniku države.

»Verjamemo, da bo vsebina izbranih domačih zelišč Plečnikove dolgoletne gospodinje Urške Luzar, blagodejno vplivala na politike, ki so arhitekti – soustvarjalci družbenega dogajanja Slovenije današnjega časa. Arhitekt Plečnik je ob čaju s prijatelji izmenjal prenekatero svetlo misel, ki se je kasneje izrazila v arhitekturnih stvaritvah, na katere smo lahko ponosni. Pečnikov čaj lahko pripomore k modrim, preudarnim in predvsem svetlim odločitvam. Učinke čaja na izvoljene “arhitekte” v parlamentu bomo skupaj spremljali,« je sporočil Stane Bregar, predsednik društva Gallus Bartholomaeus .

V Šentjerneju so začeli pred časom odstirati tančico skrivnosti Šentjernejčanke Urške Luzar, dolgoletne gospodinje arhitekta Jožeta Plečnika. Zanj je skrbela od leta 1932, ko se je arhitekt iz Prage vrnil v Ljubljano, do njegove smrti leta 1957. Plečnikova gospodinja Urška je živela v senci velikega mojstra. Tiho in nevsiljivo je skrbela, da so se arhitekt in vsi, ki so vstopili v njegov dom, počutili domače. Urška je iz izbranih domačih zelišč pripravljala čaj, ki je dobre misli navdihoval na presežno. V takem vzdušju so se odpirala srca in misli ter krepila prijateljstva med arhitektom in mnogimi prijatelji, ki jih kot vemo, ni bilo malo. Arhitektu je Urška čaj vedno pripravila v posebni čajni skodelici, ki jo je kot osebni spomin ohranila in je shranjena v zasebni zbirki Plečnikovih del.

Plečnikov čaj je ročno polnjen v primarno in zaradi višje kakovosti zaščite zelišč pred svetlobo še v sekundarno embalažo. Zaradi odtisa PLEČNIKOV ČAJ v Braillovi pisavi je Plečnikov čaj dostopnejši tudi slepim in slabovidnim. Plečnikov čaj je prvo živilo z Braillovo pisavo na tržišču.