1 2 3 4 5

Na vrtu hiše, v kateri je živel in delal Jože Plečnik, stoji čebelnjak, ki ga bodo obnavljali ob 140-letnici rojstva tega priznanega slovenskega arhitekta.

Kulturno etnološko društvo Gallus Bartholomaeus želi z obnovo pripomoči k promociji in ohranjanju Plečnikove dediščine. Ob predstavitvi projekta prenove čebelnjaka na vrtu hiše v Trnovem bodo danes ob 16.00 podpisali tudi listino o sodelovanju med koordinatorjema prenove Muzejem in galerijami mesta Ljubljana in kulturno etnološkega društva, povabilu pa sta se med drugim odzvala etnolog Janez Bogataj ter umetnostni zgodovinar in poznavalec Plečnikovega dela Damjan Prelovšek.

Sredstva za obnovo čebelnjaka bodo poskusili zagotoviti tudi s pomočjo prodaje čaja, ki je izdelan po izvirni recepturi Šentjernejčanke Urške Luzar, arhitektove gospodinje. Čaj vidijo v društvu kot enega vidnih promotorjev, saj Plečnika in njegovo življenje osvetljuje tudi iz duhovno-čutne dimenzije.

Obnovo bo pospremila publikacija
Strokovna spoznanja in vedenja bo prispeval Damjan Prelovšek, Janez Bogataj pa bo osvetlil etnološki vidik pomembnosti Plečnikove dediščine. Njuna prispevka bosta nato objavljena v publikaciji, ki jo bodo izdali ob končani restavraciji. Projekt prenove bodo izvedli v sodelovanju z ljubljansko območno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine RS in Restavratorskim centrom RS.

Jože Plečnik se je v pritlično trnovsko hišo na Karunovo 4 naselil leta 1921, stavbi pa kasneje dodal svoj pečat. V letih 1923–1925 ji je na zahodni strani dozidal valjast prizidek, po dokupu sosednje hiše leta 1929 pa na južni strani še zimski vrt. Tu je mojster do pozne starosti v zasebnosti živel odmaknjeno in samosvoje življenje.