1 2 3 4 5

Ljubljana, Šentjernej – Včeraj smo obeležili obletnico rojstva velikega mojstra, arhitekta Jožeta Plečnika. Njegovo življenje in dela so močno zaznamovala slovenski in evropski arhitekturni prostor. Njegov opus realiziranih in tudi nerealiziranih arhitekturnih projektov je vedno znova navdih za nove zamisli in ustvarjanje sodobnih arhitekturnih ustvarjalcev. Plečnikov čaj so člani Kulturo etnološkega društva Gallus Bartholomaeus iz Šentjerneja predstavili pred letom dni, ob obeleževanju 140. obletnice rojstva Plečnika, v Arhitekturnem muzeju v Ljubljani.

Včeraj je Plečnik namesto rojstnodnevne torte dobil novo spletno stran www.plecnikovcaj.si. Nova spletna stran, ki bo zaživela danes, bo prispevek k ozaveščanju širše javnosti o arhitektovem življenju in delu, hkrati pa povabilo k ohranjanju le te. Postavitev spletne strani je sicer majhna pozornost ob obletnici tako pomembne osebnosti, kot je bil arhitekt Plečnik. So pa pričakovanja večja, mogoče bo tudi s pomočjo Plečnikovega čaja ohranjen kakšen del njegove dediščine.

Jožeta Plečnika, svetovno znanega slovenskega arhitekta, pozna skorajda vsakdo, saj je s svojimi mojstrovinami za vedno zaznamoval tri prestolnice – Ljubljano, Dunaj in Prago. Malokdo pa ve, da je ta veliki mož na poseben način povezan z Dolenjsko, natančneje s Šentjernejem. Njegova dolgoletna gospodinja Urška Luzar je bila namreč doma iz Dolenje Stare vasi pri Šentjerneju. Tudi po njeni zaslugi lahko danes pijemo poseben Plečnikov čaj, ki ga je kuhala velikemu mojstru. Ohranila je namreč sestavo za ta blagodejni čajni napitek iz izbranih domačih zelišč. Da nam je Plečnikov čaj na voljo, pa se je potrudil vsestransko dejaven Šentjernejčan Stane Bregar, med drugim tudi predsednik Kulturno-etnološkega društva Gallus Bartholomaeus, ter daljni Urškin sorodnik.

Plečnikov čaj in skodelica. (Foto: L. M.)

Poleg čaja je na voljo tudi Plečnikova skodelica, narejena po originalu, ki jo je Urška ohranila kot osebni spomin in je zdaj shranjena v zasebni zbirki Plečnikovih del. Skodelica (obstajata dve različici) je ročno delo edine šentjernejske lončarke Silvije Goršin.

Vir: Dolenjskilist.si : 24.1.2013